Annelie van Meeuwen's Blog


Verbinden
november 19, 2009, 11:40
Filed under: Uncategorized | Tags:

Verbinden. Er wordt veel over geschreven en er zijn veel adviesbureau’s die het propageren: de verbonden medewerker of de verbonden klant. En het is een boeiend punt, het verschil tussen een verbonden medewerker en een geboeide medewerker*. De geboeide medewerker beschouwd zijn contract met de werkgever als een commercieel contract. De verbonden medewerker is verbonden met de werkgever vanwege de identiteit van de organisatie. Op basis van dit verschil maken medewerkers verschillende keuzes, ook bij  veranderingsprocessen binnen organisaties.

De geboeide medewerker zoekt naar een voor hem voordelig nieuw contract. De organisatie die verbonden medewerkers vraagt, zal er voor moeten waken dat bij een reorganisatie niet de ‘ziel’ uit de organisatie verdwijnt. Daarmee verdwijnt ook dat wat voor de verbonden medewerker belangrijk is.**

Deze laatste bewering komt mij heel tegenstrijdig over en ik vraag me dan ook af welke medewerker meer verbonden is. De verbonden medewerker verbind zich volgens dit inzicht met de ziel van de organisatie. De geboeide medewerker is mijns inziens ook verbonden, met zichzelf en zijn eigen wil. En dat kan in de praktijk prima samenvallen met de identiteit en doelstellingen van een organisatie. Sterker, als dat samenvalt en de medewerkers samen energie genereren om de doelstellingen te verwezenlijken is er sprake van een bezielde organisatie.

Het benoemde verschil tussen verbonden en geboeide medewerkers bestaat volgens mij dan ook niet. Een medewerker die verbonden is met zijn eigen ziel en lichaam en die keuzes maakt vanuit zijn eigen autoriteit is een medewerker die waardevol is voor elke organisatie. Het zou volgens mij heel veel opleveren als organisaties meer zouden investeren in deze vorm van verbinden.

Verbinden, het nieuwe veranderen!

 

*uit “de Geluksfabriek”  door M.Bruel en C.Colsen

** recentie “de Geluksfabriek” door D. van den Berg

Advertentie

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: