Annelie van Meeuwen's Blog


Veranderen
november 8, 2009, 13:14
Filed under: V's | Tags:

CSC_0093

Veranderen

Veranderen, een veelgebruikt woord. Ik heb er zelfs een opleiding in gedaan. Veel theorie, veel modellen, veel casussen. Tijdens de laatste bijeenkomst gebeurde er iets wezenlijks. Iets waarvan ik me nu 2 jaar later pas realiseer dat dat de kern is van veranderen. We werden het bos in gestuurd met ons innerlijk kind na een geleide meditatie.

Het sturen van veranderingen in organisaties blijkt in de praktijk een moeilijke opgave. Veranderen, ooit stil gestaan bij dat woord: ver-anderen. Ver van anderen. Veranderen betekent per definitie iets loslaten. En loslaten vraagt vertrouwen terwijl een natuurlijke angst voor het onbekende de meest voorkomende emotie is bij veranderingen. Angst, voel er eens in…….,angst. Een emotie die meestal niet van vandaag is, zelfs al staat je baan op het spel. Het is vaak oud en heeft zich op enig moment in je leven vastgezet in je lichaam. Bij iets ingrijpends als een organisatieverandering ‘herkent’ je lichaam de emotie en houdt, vaak met grote kracht, vast aan wat bekend is. Weg van het onbekende en weg van de verandering. Niks loslaten!

De geleide meditatie in het bos . Daar gebeurde wat er wezenlijk nodig is om lost te laten en verandering toe te laten. Het klinkt tegenstrijdig en toch is het helemaal waar. Om lost te laten is het eerst nodig om te verbinden. Verbinden met je ‘zelf’, je gevoel, met dat wat je bezield: daar begint de werkelijke verandering. En dan is een organisatieverandering een fluitje van een cent.

Verbinden, het nieuwe veranderen…….. wordt vervolgd!!!


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: